Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

13/8/10

"Τα κουτσομπολιά κάνουν σε.. δευτερόλεπτα τον γύρο της Γης!!"

"Πόσο γρήγορα μπορεί ένα κουτσομπολιό να κάνει τον γύρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών του κόσμου;

Στη μελέτη τους με τίτλο «Θεώρημα για τη διάδοση φημών και την αγωγιμότητα των διαγραμμάτων», τρεις ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα της Ρώμης παρουσίασαν μια...
πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση, χάρη στην οποία καταφέρνουν να υπολογίσουν με ακρίβεια την
ταχύτητα της διάδοσης των κουτσομπολιών σε οποιοδήποτε τεχνολογικό κοινωνικό δίκτυο, ακόμη κι αν αποτελείται από εκατομμύρια «κόμβους». Για παράδειγμα, στο Τwitter, το Facebook ή γενικά στο Διαδίκτυο. Και φαίνεται πως η ταχύτητα διάδοσης του κουτσομπολιού είναι τέτοια ώστε μπορεί να φτάσει σ΄ όλες τις άκρες του Ίντερνετ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τη μελέτη υπογράφει ο καθηγητής Αλεσάντρο Πανκονέζι, διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής του Λα Σαπιέντσα, μαζί με δύο φοιτητές του που ετοιμάζουν το διδακτορικό τους, τον Φλάβιο Κιερικέτι και τον Σίλβιο Λατάντσι. «Ο Λατάντσι θα πάει στην Google που του έκανε προσφορά, ενώ ο Κιερικέτι επέλεξε το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, κορυφαίο παγκοσμίως στην έρευνα στον τομέα αυτό», λέει ο Πανκονέζι.

Ο καθηγητής εξηγεί στην ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» πως «αυτό που κάναμε δεν ήταν να επινοήσουμε τον αλγόριθμο του κουτσομπολιού, που είναι γνωστός από καιρό και αρκετά κοινότοπος. Θελήσαμε να προσδιορίσουμε την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο το κουτσομπολιό διαδίδεται σ΄ ένα κοινωνικό δίκτυο οποιωνδήποτε διαστάσεων. Το θέμα μελετάται εδώ και δεκαετίες και από τους κοινωνιολόγους, όμως τώρα τα δίκτυα έχουν λάβει διαστάσεις που στη δεκαετία του 1960 ήταν αδιανόητες».

Η έρευνα έχει σημαντικές βιομηχανικές εφαρμογές για τις υπηρεσίες του Ίντερνετ, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες- τη Υahoo Research και την ΙΒΜ, η οποία απένειμε στον Πανκονέζι το βραβείο «Faculty Αward ΙΒΜ».

«Πρέπει να εξηγήσουμε», διευκρινίζει ο καθηγητής, «πως επιλέξαμε την πληροφορία για την οποία μιλάμε, το κουτσομπολιό, επειδή διαδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διαδίδεται στο Διαδίκτυο ή σε άλλα δίκτυα μια πληροφορία που δίνεται αρχικά με ανεπίσημο τρόπο. Με λίγα λόγια, πέρα από το κουτσομπολιό, η εξίσωση αφορά επίσης πληροφορίες άλλου τύπου. Χρήσιμες, όπως για παράδειγμα ένα σήμα συναγερμού. Ή βλαβερές, όπως ένας ιός, και όχι μόνο ψηφιακός»."


http://dinatos.

blogotsarka.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...