Μέτρα προφύλαξης συνιστούν οι επιστήμονες για τον ιό του δυτικού Νείλου, μετά τα 16 κρούσματα και τους 2 θανάτους από εγκεφαλίτιδα στη χώρα μας. Ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και σε καμία περίπτωση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τις τελευταίες 40 ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύθηκαν 24 άτομα με συμπτώματαεγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας, έναντι 7 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τοτελευταίο κρούσμα εμφανίστηκε σε έναν60χρονο από την Λάρισα, που διαγνώστηκε με ιογενή εγκεφαλίτιδα. Ήδη, στάλθηκε δείγμα προς εξέταση και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Θετικά στον ιό έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής,16 από τα δείγματα που απεστάλησαν στο εργαστήριο, από ισάριθμους ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας και οι 12 από αυτούς παραμένουν για νοσηλεία, με τον έναν να δίνει μάχη για την ζωή του στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.
Όσοι νοσήσουν εμφανίζουν πυρετό και, ενδεχομένως, μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Επιπλοκές όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα εμφανίζονται μόλις στο 1% των ασθενών.
Οι ειδικοί συνιστούν να λάβουμε μέτρα αυτοπροστασίας και, ειδικά, οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς για αυτούς το τσίμπημα του κουνουπιού μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο.
Αν και για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κίνδυνος είναι ασήμαντος, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα(σίτες), να φοράμε ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (όπως παντελόνια και μακρυμάνικα) και να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά.
Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης έχουν εκδηλωθεί σε ανθρώπους και ζώα στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Επιδημίες πυρετού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις HΠΑ.
Στη χώρα μας ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ενώ κρούσματα είχαν εμφανιστεί ξανά το 1999 σε ασθενείς που εκείνη την περίοδο είχαν ταξιδέψει εκτός Ελλάδας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου