Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

17/8/10

10 "τρελές" θεωρίες για το σύμπαν που ήταν αληθινές

Μπορεί να γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές σύμφωνα με τη θεωρία του σύμπαντος, όσο όμως προχωρούν τα χρόνια και μαζί με αυτά και οι επιστήμες, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση και τόσο πιο συχνά αναζητούμε απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα.

Μπορεί οι επιστήμονες να... προσπαθούν αναπτύξουν αντιύλη στα έγκατα της Ελβετίας, κάτι που τώρα το θεωρούμε τρελό,σε ορισμένες δεκαετίες όμως η προσπάθεια αυτή θα φαίνεται λογική και φυσιολογική. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στο παρελθόν. Ποιες είναι οι δέκα πιο τρελές θεωρίες που προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά πλέον γνωρίζουμε όλοι ότι ισχύουν κι έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό;


Big Bang
Η βασικότερη ερώτηση όλων είναι πως γεννήθηκε το σύμπαν. Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά πως ξεκίνησε η ύπαρξη του σύμπαντος, αλλά η θεωρία του Big Bang αναπτύχθηκε μετά από αυτή της μεταβλητότητάς του, η οποία ανέφερε ότι κάποια στιγμή τα πάντα ήταν πιο κοντά μεταξύ τους. Πλέον η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από όλο και περισσότερους επιστήμονες, οι οποίοι διαθέτουν πλήθος στοιχείων για να την αποδείξουν.


Θεωρία ηλιοκεντρικού συστήματος
Η ιδέα ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κι όχι το αντίστροφο, ήταν μία από τις πιο αμφισβητήσιμες αστρονομικές θεωρίες που υπήρξαν ποτέ. Την ιδέα αυτή πρώτος υιοθέτησε ο Κοπέρνικος, ο οποίος γνώριζε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, έχοντας ως συνεχιστή το Γαλιλαίο, ο οποίος ξόδεψε 10 χρόνια υπό κράτηση λόγω των πεποιθήσεών του.

Η θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος -που θεωρήθηκε αιρετική και «αντίθετη των ιερών»- ήταν αντίθετη από τη γεωκεντρική θεωρία που επικρατούσε μέχρι τότε. Μόνο το 18ο αιώνα η εκκλησία έβγαλε από τη λίστα της τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί λόγω των αναφορών τους στο ηλιοκεντρικό σύστημα.


Μαύρες τρύπες
Φαντάσου να ήσουν ο πρώτος άνθρωπος που θα άκουγε την ιδέα ότι στο διάστημα υπήρχαν αυτά τα αντικείμενα που ήταν τόσο πυκνά και είχαν μεγάλη έλξη βαρύτητας, που τίποτα δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτά, ούτε καν το φως. Η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε το 1783, από έναν γεωλόγο, που το έκανε να φαίνεται ακόμα λιγότερο αληθοφανές. Με το πέρασμα των χρόνων, οι μαθηματικοί σταδιακά έφτασαν σε ένα σημείο που η ιδέα των μαύρων τρυπών να γίνει γενικά αποδεκτή.

Οι αστρονομικές παρατηρήσεις πρόσθεσαν επιπλέον βάρος στη διαφωνία, με φαινόμενα όπως είναι οι ακτίνες γάμμα, οι οποίες υπάρχουν για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη των τρυπών.


Ο Tycho Brahe και ο stella nova
Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σύμπαν πέρα από τη σελήνη ήταν αμετάβλητο (η θεωρία αυτή είναι γνωστή ως ουράνια σταθερότητα). Το 1572 ένα πολύ λαμπερό αστέρι εμφανίστηκε ξαφνικά στον ουρανό. Λόγω της αντίληψης για την ουράνια σταθερότητα, πολλοί παρατηρητές πίστευαν ότι κάτι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα ή κάπου μεταξύ γης και σελήνης.

Ο Tycho Brahe πήγε ενάντια της κοινής σοφίας της εποχής του, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα νέο αστέρι. Πλέον γνωρίζουμε ότι αυτό που είδε ήταν ένας αστέρας supernova και ο ισχυρισμός του όταν το σύμπαν είναι μεταβλητό είναι πέρα για πέρα αληθινός.


Άτομα
Η λέξη «άτομο» χρησιμοποιείται όταν κάτι δε μπορεί να διαχωριστεί και γι’ αυτό θεωρείται το μικρότερο σωματίδιο που μπορεί να υπάρξει. Ήταν αναμφίβολα παράξενο, πηγαίνοντας εναντίον της ευρέως αποδεκτής αντίληψης, ότι όλα τα αντικείμενα ήταν φτιαγμένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης –το νερό, τον αέρα, τη φωτιά και τη γη.

Αυτή ήταν η άποψη του Λεύκιππου και του Δημόκριτου, η οποία έλεγε ότι όλα τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά, τα οποία παίρνουν διαφορετική μορφή για να παράγουν διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να πήρε αιώνες στην επιστημονική κοινότητα να αποδείξει την ιδέα του ατόμου, παρόλα αυτά πλέον αποτελεί θεμέλιο λίθο στον επιστημονικό χώρο.



Σωματίδια
Αν η ιδέα του ατόμου φαίνεται τρελή, φαντάσου πως θα τους φαινόταν να μιλά κάποιος για ένα ακόμα πιο μικρό σωματίδιο. Με το όνομα «στοιχειώδεις μόρια», τα σωματίδια πιστεύεται ότι είναι βασικά κομμάτια των στοιχείων των ατόμων (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια).

Όταν παρουσιάστηκε η ιδέα τη δεκαετία του 1960, πολλοί τη θεώρησαν ως ένα μικρό αλλά βασικό κομμάτι για να εξηγηθούν πράγματα τα οποία δεν καταλαβαίναμε. Την επόμενη δεκαετία, περαιτέρω έρευνες και βασικά στοιχεία υποστήριξαν το μοντέλο των σωματιδίων, πείθοντας τελικά τον κόσμο για την εγκυρότητά τους.


Η διαστολή του σύμπαντος
Το μέγεθος του σύμπαντος είναι μία ερώτηση, για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί η απάντηση. Ο Albert Einstein είχε προτείνει ότι το σύμπαν είναι σύμπλεγμα πάγιων διαστάσεων, κάτι που ονομάστηκε Κοσμολογική Σταθερά.

Το 1929, ο Edwin Hubble (σίγουρα τον έχεις ακουστά) παρατήρησε ότι το σύμπαν διαστελλόταν, λόγω του ότι τα αντικείμενα που μετακινούνταν μακριά από τη γη εμφανίζονταν στο κόκκινο κομμάτι του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ο Νόμος του Hubble, όπως έγινε γνωστός, μετασχημάτισε την αντίληψη ότι το σύμπαν είναι στατικό κι άφησε την ερώτηση του μεγέθους ανοιχτή.


Οι κομήτες είναι ένα ουράνιο φαινόμενο
Για αιώνες, οι κομήτες θεωρούνται ως φρικτές προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κομήτης του Halley εμφανίστηκε πριν τη μάχη του Hastings το 1066. Αλλά με το τι ήταν στην πραγματικότητα, ασχολήθηκε αργότερα ο Αριστοτέλης, ο οποίος είπε ότι επρόκειτο για αυθόρμητες καύσεις αερίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Καθώς η άποψη αυτή ήταν η πιο διαδεδομένη μεταξύ άλλων, ο Ρωμαίος συγγραφέας Seneca ο νεότερος ήταν ο πρώτος που αντέκρουσε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι επρόκειτο για ουράνιο φαινόμενο. Ήταν ο Tycho Brahe, διαπρεπής παρατηρητικός αστρονόμος, ο οποίος απέδειξε ότι οι κομήτες υπάρχουν στο διάστημα, πολύ μακριά από τη σελήνη.


Θεωρία έλξης ουράνιων σωμάτων
Οι νόμοι βαρύτητας που ανέπτυξε ο Sir Isaac Newton του επέτρεψαν να υπολογίσει τα τροχιακά μονοπάτια του πλανητικού μας συστήματος. Όχι, δεν θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τα μαθηματικά, καθώς είναι πέρα από αυτό που μπορεί να συλλάβει ο κοινός ανθρώπινος νους, αλλά όταν η θεωρία του Νεύτωνα δοκιμάστηκε, η τροχιά του Ουρανού ήταν ανακριβής.

Το 1843 προτάθηκε ότι ένας αόρατος πλανήτης προκαλούσε αυτή την ταραχή -ή διαταραχή της τροχιάς του Ουρανού. Μόνο το 1843 αναγνωρίστηκε ο Νεύτωνας και η θεωρία του κατά ένα βαθμό. Το να προτείνεις την ύπαρξη ενός άλλου πλανήτη επειδή δε σου βγαίνουν οι πράξεις, μπορεί να φαίνεται τρελό, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν εντυπωσιακά ακριβές.


Η γη είναι στρογγυλή
Πρόκειται για μία ιδέα που πλέον είναι αποδεκτή από όλο τον κόσμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε πάντα. Παρόλο που αποτελεί παρανόηση το να πιστεύεις ότι ο κόσμος θεωρούσε ότι η γη είναι επίπεδη κατά τα πρώτα χρόνια της σύγχρονης περιόδου, οι Κινέζοι συνέχισαν να έχουν την πεποίθηση αυτή για αρκετό καιρό ακόμα κι όταν οι μεγάλοι Έλληνες μαθηματικοί έκαναν όλοι την Ευρώπη να δεχθεί τη θεωρία της σφαιρικότητας της γης.

Ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε αυτή τη θεωρία, αλλά δυστυχώς την εποχή της Αναγέννησης τα ταξίδια ήταν τόσο περιορισμένα, που η ιδέα του βρήκε υποστηρικτές πολύ αργότερα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...