Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

10/4/11

Ο Χορός με τους Νεκρούς (video)



Το έθιμο της Φαμαντιχάνα (Famadihana) είναι ένα ταφικό εθιμο που πραγματοποιείται στην Μαγαδασκάρη (μεγάλο νησί στα ανατολικά της Αφρικής). 



Τό εθιμο αυτο ειναι σχετικά νεο και υπολογίζεται πως ξεκίνησε περίπου τον 17ό αιώνα ενώ πιστευεται πως ειναι εισαγώμενο στην συγκεκριμένη περιοχή απο περιοχές της Ασιάς.

 Συμφωνα με αυτό το έθιμο η ψυχή του νεκρού δεν μπορεί να μεταβεί στον κόσμο των προγονων του εάν πρώτα δεν αποσυντεθεί πλήρως το σώμα του (μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου 7 χρόνια).

Οι οικογένεια του Νεκρού λοιπόν αφού ξεθάψουν το πτωμα του ,αφαιρουν τα σάβανα στην συνεχεια το διαμελιζουν σε κομματια και αφού ξανατυλίξουν τα μέρη του σώματος με καινούργια σάβανα χορευουν με τον νεκρό με την συνοδεία ζωντανής μουσικής πριν τον επανατοποθετήσουν στον ταφο.Ο Χορος αυτός διαρκεί αρκετή ωρα και κατα την διάρκεια αυτήν οι συγγενείς κουβαλούν τον νεκρό στα χέρια τους.



ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΗΜΕΡΑ


Στην μαγαδασκάρη το εθιμο αυτό πραγματοποιούνταν μια φορά κάθε επτά χρόνια απο τους συγγενείς συγγενείς του Νεκρού.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το έθιμο αυτό βρίσκεται σε παρακμή επειδή σε αυτό το φτωχό νησι της Αφρικής τα μεταξωτά σάβανα κοστίζουν ακριβά αλλα και επειδή καποιες τοπικές χριστανικές οργανωσεις αντιδρούσαν στην πρακτική του εθίμου αυτού που το θεωρούσαν δογματικό και ένδειξη ασέβειας προς τον νεκρό.

Αργότερα η Καθολική εκλησία θεωρεί αυτό το έθιμο περισσοτερο κάτι σαν παράδοση και λιγότερο σαν Θρησκευτική τελετή οπότε δεν συνεχισε τις αντιδρασεις περιορισμού του.

Οι κατοίκοι της περιοχής δηλώνουν πως αυτός ειναι ο τρόπος που δείχνουν σεβασμό προς τον νεκρό συγγενή τους και πως θα συνεχίσουν να το εφαρμόζουν αφού αποτελεί παραδοση του λαού τους.


Στο βίντεο παρακατω δείτε τις οικογένειες των νεκρών να χορευουν μαζί με τα πτώματα που τα κουβαλούν στα χέρια τους.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...