Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

19/4/11

Ανακαλύφθηκαν τμήματα χριστιανικού ναού στην Τρανσυλβανία

Η πιο εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα, κατά την άποψη ειδικών, στην περιοχή Άλμπα Ιούλια, στην κεντρική Ρουμανία, ήρθε στο φως στον περιβάλλοντα χώρο Ρωμαιοκαθολικού καθεδρικού ναού: αναδύθηκαν τα ερείπια παλαιότερου ναού, πιθανότατα του 10ου αιώνα.

Η εκκλησία ίσως είναι η παλαιότερη στην Τρανσυλβανία και ενδέχεται να είναι ένας από τους ναούς, στους οποίους λειτουργούσε ο Επίσκοπος Ιερόθεος, ο ιερέας που εκχριστιάνισε τον πληθυσμό της περιοχής γύρω στο 950 μ.Χ., σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντανιέλα Μάρκου Ιστράτε.

Σε απόσταση 24 μέτρων δυτικά του Ρωμαιοκαθολικού καθεδρικού ναού, τις τελευταίες ημέρες ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ημικυκλικής αψίδας του ιερού σε βάθος ενός μέτρου, που είναι τμήμα του ναού της πρόωρης μεσαιωνικής περιόδου.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο πρίγκιπας Γκιούλα, που είχε ασπαστεί το χριστιανισμό στην Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην περιοχή με τον Επίσκοπο Ιερόθεο, μπορεί να ίδρυσε την εκκλησία ή ότι ιδρυτής της ήταν ο βασιλιάς Στέφανος, γύρω στο 1000 μ.Χ.

Η κ. Μάρκου Ιστράτε διευκρίνισε ότι τα ερείπια ανακαλύφθηκαν τυχαία, στη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης και τόνισε ότι είναι το παλαιότερο κτίριο στην Άλμπα Ιούλια, καθώς χρονολογείται πριν από το Μεγάλο Σχίσμα μεταξύ των εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του ναού, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα ιστορικό μνημείο εξαιρετικής σημασίας», ανέφερε η αρχαιολόγος.


ΠΗΓΗ: zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...