Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

10/3/11

Διαθέτουμε «μουσική μνήμη» πριν γεννηθούμε

Παρίσι  Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, η μουσική καλλιέργεια δεν ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, αλλά πολύ νωρίτερα, από την ώρα που είναι ήδη μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας του πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρ» στο Παρίσι ισχυρίζονται ότι τα έμβρυα αποτυπώνουν στους νευρώνες του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου τους τις μελωδίες που ακούνε όσο βρίσκονται στη μήτρα – και, το κυριοτερο, μπορούν θαυμάσια να τις θυμούνται μετά τη γέννησή τους!

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ψυχοβιολόγο Καρολίν Γκρανιέ - Ντεφέρ,ζήτησε από 50 εγκύους να ακούνε μια συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δύο φορές τη μέρα. 

Όταν τα μωρά γεννήθηκαν και ήταν πια ενός μηνός, οι ερευνητές έπαιξαν στα μωρά, την ώρα που κοιμούνταν, τόσο την ίδια μελωδία που άκουγαν στη μήτρα όσο και μια άλλη, άγνωστη, μελωδία. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας, οι παλμοί της καρδιάς των κοιμισμένων βρεφών έδειξαν επιβράδυνση κατά πέντε ή έξι χτύπους.

Αντιθέτως, οι παλμοί των βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 κτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, επιβεβαιώνοντας την προσοχή που «επέδειξαν» στις μελωδίες που άκουγαν στην κοιλιά της μητέρας τους. Η ικανότητα ακοής του εμβρύου αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.


ΠΗΓΗ:.tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...