Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

22/3/11

Διαστημική κάψουλα, σχεδιασμένη να μεταφέρει πίθηκο, εκτόξευσε το Ιράν

Με την απώτερη φιλοδοξία να στείλει άνθρωπο στο Διάστημα, το Ιράν ανακοίνωσε με καθυστέρηση τριών ημερών ότι εκτόξευσε μια κάψουλα που θα μπορούσε να μεταφέρει στο μέλλον έναν ζωντανό πίθηκο.

 Η αποστολή-πρόβα ενδέχεται τώρα να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από τη Δύση.

Επικαλούμενο το γραφείο του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το κρατικό πρακτορείο IRNA αναφέρει ότι η κάψουλα εκτοξεύτηκε την Τρίτη με πύραυλο Καβοσγκάρ-4.

Η εκτόξευση ενός ζωντανού πιθήκου στο προσεχές μέλλον θα είναι το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή γύρω στο 2020, επισημαίνει το ιρανικό πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το AFP.

Τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, ανάλογο με τις διαστημικές βλέψεις άλλων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Οι Δυτικές κυβερνήσεις αντιδρούν, καθώς υποψιάζονται ότι το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί πρόφαση για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές που φέρεται να προσπαθεί το Ιράν να κατασκευάσει.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τεχεράνη προχωρά ακάθεκτη: Το 2009 έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο με τον πύραυλο Σαφίρ-2. Το 2010, εκτόξευσε ζωντανά μικρά ζώα (έναν αρουραίο, χελώνες και ποντίκια) με τον πύραυλο Καβοσγκάρ-3.

Το νέο μοντέλο, Καβοσγκάρ-4, φέρεται ικανό να μεταφέρει ένα μικρό φορτίο σε ύψος μέχρι 125 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος Σαφίρ 1-Β μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους των 50 κιλών σε ύψος έως 450 χιλιόμετρα, ενώ ο πύραυλος Σίμοργκ μπορεί να μεταφέρει αντίστοιχα φορτία στα 500 χιλιόμετρα. 

Σε «πέντε ή έξι χρόνια», το Ιράν φιλοδοξεί να εκτοξεύει δορυφόρους στη λεγόμενη γεωστατική τροχιά, σε απόσταση 35.000 χιλιομέτρων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο πότε ο Καβοσγκάρ-4 θα μεταφέρει στο Διάστημα ζωντανό πίθηκο.

Αντιδρώντας σε προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές, η Ουάσινγκτον είχε κάνει λόγο για «προκλητικές ενέργειες» και πιθανή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει στο Ιράν ο ΟΗΕ, και οι οποίες περιορίζουν τη χρήση πυραύλων από τη χώρα.


ΠΗΓΗ:www.tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...