Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

25/3/11

Η βαρύτερη μορφή αντιύλης

Συγκρούσεις πυρήνων μολύβδου και χρυσού οδήγησαν στην δημιουργία του αντι-ηλίου-4, μιας νέας μορφής αντιύλης που είναι η πλέον σύνθετη και βαριά που γνωρίζουμε.
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν αλλά και να ανιχνεύσουν μια νέα μορφή αντιύλης η οποία ταυτόχρονα είναι το πιο σύνθετο αλλά και βαρύ "αντι-πράγμα" που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. 

Τα πειράματα έγιναν στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (Relativistic Heavy Ion Collider - RHIC) στη Νέα Υόρκη και οι ερευνητές δημιούργησαν πυρήνες αντι-ηλίου-4.

Τα αντι-σωματίδια έχουν αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο από τα σωματίδια της γνωστής μας ύλης αλλά αυτά τα σωματίδια όταν έρχονται σε επαφή με την ύλη εξαϋλώνονται για αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν αλλά και να μελετηθούν.

Πέρυσι στον RHIC δημιουργήθηκε ένα σωματίδιο που ονομάστηκε αντι-υπερτρίτιο, που αποτελούνταν από ένα αντι-πρωτόνιο, ένα αντι-νετρόνιο και ένα ασταθές σωματίδιο που ονομάζεται αντι-λάμδα. Το αντι-υπερτρίτιο ήταν μέχρι τότε το βαρύτερο γνωστό αντισωματίδιο αλλά όχι και το πιο σύνθετο που ήταν ο πυρήνας του αντιηλίου-3.

Οι ερευνητές αυτή την φορά αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια νέα μέθοδο προκαλώντας συγκρούσεις βαρέων πυρήνων όπως ο μόλυβδος και ο χρυσός, σε υψηλές ενέργειες, διαδικασία που θεωρητικώς μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία πλήθους νέων σωματιδίων.

Η μέθοδος αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική αφού δημιουργήθηκε μια νέα μορφή αντιύλης η οποία είναι ταυτόχρονα και η πιο σύνθετη και η βαρύτερη μορφή αντιύλης που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι συγκρούσεις των πυρήνων μολύβδου και χρυσού οδήγησαν τελικά στην δημιουργία 18 πυρήνων αντι-ηλίου-4 που παίρνει τα σκήπτρα πολυπλοκότητας στον "αντι-μικρόκοσμο".


ΠΗΓΗ:.tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...