Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

22/2/11

Οι πρώτες εικόνες από την ιστορική συνάντηση Stardust- Τέμπελ1!

Στις 14 Φεβρουαρίου, 336 εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, το διαστημικό σκάφος Stardust (Αστρόσκονη) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τον κομήτη Τέμπελ 1. 



Οι υψηλής ευκρίνειας κάµερες του διαστηµοπλοίου µπόρεσαν να λάβουν λεπτοµερέστατες εικόνες από την επιφάνεια του κοµήτη. Η φωτογραφία που βλέπετε, καθώς και άλλες 71 ακόµη, δόθηκαν στη δηµοσιότητα από τη NASA


(CREDIT: NASA/JPL- Caltech/ Cornell).



Ενας Έλληνας πίσω από το "ιστορικό" ραντεβού.

Πίσω από αυτή την ιστορική "συνάντηση" βρίσκεται ένας Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Θανάσης Οικονόμου o οποίος ενορχηστρώνει το όλο ερευνητικό εγχείρημα. Ο Θανάσης (Τομ) Οικονόμου γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Ζιάκας Γρεβενών και έφυγε από την Ελλάδα το 1948, μαζί με άλλα παιδιά, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου. 


Σπούδασε πυρηνική φυσική στο πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα, εργάστηκε αρχικά στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της τότε Τσεχοσλοβακίας και μετά το 1964 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής-επιστήμων στο Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι του ίδιου πανεπιστημίου.

Εκτός από την αποστολή Stardust, ο Οικονόμου συνεργάζεται με τη NASA για τις αποστολές εξερεύνησης του Άρη με οχήματα ρόβερ, καθώς για την αποστολή του σκάφους «Cassini» στον Κρόνο. Επίσης εργάζεται για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου του Όρλιακα στο νομό Γρεβενών. Διαβάστε περισσότερα για τον κ.Οικονόμου εδώ.




Η "συνάντηση" και τα αποτελέσματά της

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, λοιπόν, το διαστηµόπλοιο κατάφερε να πλησιάσει τον κομήτη σε απόσταση 181 χιλιομέτρων και να εξασφαλίσει εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μετρήσουν το μέγεθος και τη σύσταση των σωματιδίων σκόνης, αλλά να δουν αν και κατά πόσο ο κομήτης παρουσιάζει οποιαδήποτε μεταβολή στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 5,5 χρόνια.




ΠΗΓΗ:www.pyles.tv
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...