Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

1/2/11

Θα λειτουργήσει και το 2012 ο επιταχυντής του CERN

Δεν θα κλείσει για ετήσια συντήρηση στο τέλος του χρόνου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το 2012.


Σύμφωνα με το BBC, η συμβουλευτική επιτροπή του CERN έκρινε ότι τα πειράματα του επιταχυντή βρίσκονται σε καλό δρόμο και υπάρχουν καλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στην επόμενη διετία, συνεπώς θα ήταν σκόπιμο να μην ανακοπεί η λειτουργία του μηχανήματος, κάτι που ήταν και αίτημα των φυσικών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η χρονική αυτή «ανάσα» θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν το σωματίδιο του Χιγκς, αλλά και να κάνουν άλλες ανακαλύψεις, όπως τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας.

Ο επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2012 κάνοντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 3,5 TeV ανά ακτίνα, ενώ μετά το 2013 οπότε και θα έχει κάνει τη μακρά διακοπή λειτουργίας του, εκτιμάται ότι θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε πλέον να λειτουργήσει στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, πραγματοποιώντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα.

Μέχρι τότε, εξάλλου ο επιταχυντής, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα θα είναι ο μοναδικός που θα εκτελεί ανάλογα πειράματα, καθώς θα έχει αποσυρθεί οριστικά ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του Fermilab.


ΠΗΓΗ: .naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...